ДА ЗАПАЗИМ "КОРАЛ" - последният оцелял плаж на Черноморието

 

Гражданска иннициатива за запазването на плажа Корал

Заповядайте на 7 август 2010 г., събота, от 16 часа на плажа Корал
(1км. на север от с. Лозенец)
ЗА ДА ЗАЩИТИМ ТОВА КОЕТО Е ОСТАНАЛО ОТ НАШАТА ПРИРОДА !

През 2002 г община Царево продава 130 декара земя зад плажа "Корал" на частната фирма Витатур Инвест. Сделката на смешната цена от 7 долара на квадратен метър е образец за организираното разграбване на обществения ресурс, характерно за целия българския преход. Фирмата "Витатур Инвест" се сдобива със земите срещу обещания за инвестиции във ваканционен комплекс и инфраструктура. Обещанията се оказват лъжа и 4 години по-късно земята е препродадена на цени между 175 и 400 евро на квадратен метър.

Главните действащи лица са  "червеният" кмет на Царево Петко Арнаудов и "синият" сегашен кмет на Бургас Димитър Николов, който през 2002 г. е съсобственик на "Витатур Инвест". Те сключват цинична политическа сделка: "сините" съветници в Царево гласуват за продажбата в Общинския съвет, а по-късно работят за преизбирането на Петко Арнаудов за кмет.

В схемата се намесват и "жълти" велможи, които през 2003 г. успяват да премахнат защитената зона "Блатно кокиче", пречеща на строителството в района. На 11 август 2003 г. със заповед № РД-1030 министъра на околната среда и водите ЗАЛИЧАВА от регистъра на защитените територии природна забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, поради "необратимо увреждане на
местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". Това е предприето с единствената цел да се присвои земята на териротрията на природната забележителност, която в последствие е продадена на безценица от страна на община Царево. В момента мястото е подложено на екологична агресия от страна на частници, организации и община Царево, която с бездействието си и документалната поддръжка на тези организации застава против интересите на държавата и нейната вътрешна политика. Налице са редица документални, правни и икономически измами касаещи този район.

Благодарение на кризата земите зад плаж "Корал" все още не са плътно застроени, както на повечето места по Черноморието. Сега терените принадлежат на испанската фирма "Ибердрола", която ги е закупила на баснословна цена от свързани с "Витатур Инвест" фирми. Въпреки силния политически натиск над медиите случаят "Корал" се разчу и сделката беше дадена на прокурор. Министерството на регионалното развитие дори обеща да съди община Царево за нередовните строителни разрешителни издадени на "Ибердрола". Природозащитни организации се обявиха за възстановяване на защитената зона "Блатно кокиче", което е един от начините да бъде спряно превръщането на "Корал" в бетонна джунгла.

През м. юли 2010 в гр. София се състоя пресконференция за възстановяване на природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг Корал". След няколко дена МОСВ излeзe с прес-съобщение че блатно кокиче в къмпинг Корал не съществува - установено от експерти - поредната манинпулация на община, кметове и министерство замесени в крупна корупционна схема. Обогатилите се от сделката за земята бяха притеснени и използват политическото влияние на бургаския кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ, за да осуетят връщането на защитената територия "Блатно кокиче". Налице е и изключително силен натиск над регионалните и централните медии, за да не се пише за търговията с влияние, политическия цинизъм и корупцията, довели до хищническата злоупотреба с едни от най-ценните терени по българското Черноморие.

Популацията на блатно кокиче никога не е преставала да съществува на това място. Освен нея има и редица други защитени видове като например пясъчна лилия и др. Това е установено и доказано еднозначно от ботаника Чавдар Гусев, който в края на м. юли 2010 г. провежда комплексно изследване на зоната и установява наличието на голяма популация на блатно кокиче. Направен е експертен доклад и границите, броя и други характеристики на популацията са определени и картирани. Заснети са подробни професионални репортажи и са направени редица снимки на блатните кокичета обитаващи зоната.

В тези условия ролята на гражданското общество, на ценителите на природата и на противниците на повсеместната политическа корупция може да бъде решаваща. Нужна е гласност и натиск над институциите, за да бъде постигната справедливост, а именно:

- Прокуратурата да разследва докрай сделката "Корал" и да повдигне обвинения на виновните длъжностни лица;
- Политическите "брокери", търгуващи с влияние, за да извлекат печалби от обществения ресурс да бъдат публично опозорени;
- Защитената зона на ценния вид "Блатно кокиче" да бъде възстановена;
- Незаконните строителни разрешителни за проекта Koral Beach Elite да бъдат анулирани;
- Собствениците на земите да бъдат принудени да спазват стриктно българския Закон за черноморското крайбрежие с ниско, щадящо природата и визуално незамърсяващо строителство.

Включете се в акцията за "Да запазим Корал". Помогнете с Вашите медийни и политически контакти, за повече гласност по случая.

Заповядайте на 7 август от 16 ч. в центъра на плажа "Корал" на основаването на гражданско сдружение "Да запазим Корал"

Програма:

1. Обявяване, създаване и узаконяване на гражданско сдружение "Да запазим Корал", което ще има за цел защита на природата и обявяването на нова защитена територия на блатно кокиче в околностите на плаж Корал, както и против всички незаконни действия случващи се на територията на община Царево.

2. Разследващи журналисти  ще разкажат за цялата престъпна схема осъществена на Корал със знанието и съдействието на държавата.

3. Гости на събитието ще дадат информация за други нередности и злоупотреби на местната власт и други лица.

4. Ще бъдат заснети видео материали относно проявата както и местобитанието на блатно кокиче и други защитени видове.

----
Полезни линкове:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164939
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166339
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166599
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166828
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166958
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167408
Сделката Корал: http://bit.ly/8YOTlr
МОСВ против Блатното кокиче: http://bit.ly/cZdjRO
Видео доказателства: http://bit.ly/dvVKax