Наемът на плажа Корал, обявен от МРРБ – поредната стъпка на държавата за унищожаването му

Случващото се през последните месеци говори еднозначно за това, че МРРБ работи целенасочено и преднамерено за унищожаването на Корал.
 
Какви са фактите:
 
През м. октомври 2014 г. всички нужни документи за предстоящата еко-концесия за плажа Корал са изготвени и се очаква до няколко дни да бъдат внесени в Министерски съвет – декларирано от служебния министър Екатерина Захариева на среща в министерството.
 
На 15 април 2015 г. министърът Лиляна Павлова, веднага след скандала с излетия бетон на къмпинг Юг, заяви публично, че плажът Корал ще бъде даден на екологична концесия. Изказването беше отчаян и непремерен ход, вид защитна реакция,  за да се омекоти и замаже критиката към МРРБ. Беше малко като: „ето ние ‚имаме воля‘ да го защитим, но ако обичате млъкнете и не ни нападайте“.  Само седмица преди това плажът беше обявен за обикновен наем за 5 години.
 
На 23 април 2015 г. до Върховния Административен Съд е подадена ЖАЛБА от гражданин срещу заповедта за наем РД-02-14-466 от 08.04.2015 г. относно нейната незаконосъобразност.
 
На 28 април 2015 г. в Държавен вестник е обнародвано Решение № 275 за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга за морски плаж „Корал“, община Царево, област Бургас.  – т.н. еко-концесия за която министъра Лиляна Павлова заяви по медиите, че трябва да се готви 6 месеца и това е причината, за да не може да стане веднага… (напълно готова от м. октомври 2014 г.)
 
На 10 май 2015 г. тайния търг за даване на Корал под наем за 5 години приключва.
 
На 13 май е обявяването на резултатите, на което присъстват подалите оферти, а те са (информацията е неофициална):
-        Сава Чоролеев – собственик на 65 дка непосредствено граничещи с плажа Корал и собственик на най-голямото казино в Слънчев бряг
-        Владимир Кисьов – „АСПИ“ груп – застроила Оазис, Нестинарка, с няколко големи хотела в Слънчев бряг, начело в черния списък на унищожителите на природата в България.
-        Райд Есктриим, досегашния наемател на плажа Корал.
За сведение – миналата година за договор за наем се беше явил само последния кандидат.
На срещата в МРРБ е обяснено, че цялата процедура се обжалва, но че МИНИСТЕРСТВОТО ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА ДАДЕ ПЛАЖА ПОД НАЕМ…
 
На 14 май 2015 г.,въз основа на жалбата срещу процедурата за наем, се образува административно дело N. 5264/2015 г. с председател Мариника Чернева (за нея колегите говорят, че при нея никога не отиват дела свързани с малко пари).  „Направено е искане от МРРБ, представлявано от министъра, чрез упълномощени 2-МА ЮРИСТА, за допускане на предварително изпълнение на атакуваната заповед, на основание чл. 167 от АПК, обосновавайки се настъпващия летен сезон и необходимостта от обезпечаването сигурността, медицинското и санитарно – хигиенно обслужване на гражданите, защитата на държавния и обществен интерес. Твърди се наличие на възможността при ненавременно изпълнение на задължителните дейности да възникне реална опасност за здравето и живота на гражданите.“  Едва ли правят това за още 82 плажа, които това лято няма да бъдат стопанисвани от никой…
С думи прости, МРРБ намира вратичка и желае предварително изпълнение на тази процедура, въпреки че тя може да се окаже абсолютно незаконна на делото определено за месец септември 2015 г. Определено се прави целенасочено, търгът да бъде спечелен от онзи който трябва и на който е гарантирано.
 
На 18 май, Биволъ изпрати запитване до МРРБ с въпрос кои са участниците в т.н. таен търг за Корал.
 
 
Докъде водят всички тези факти… Водят до няколко свързани имена, от една страна инвеститори доказали се в унищожаването на природата и от друга до някои политици замесени в корупционната сделка Корал, заемащи и в момента висши държавни и политически постове.
 
Каква е връзката между Сава Чоролеев, Димитър Николов (кмет на Бургас, ПГ ГЕРБ, главен играч в сделката Корал), Лиляна Павлова (министър на МРРБ, ГЕРБ), Владимир Кисъов (АСПИ ГРУП, с хотели в Оазис, Нестинарка, Слънчев бряг).. и т.н.??? Много ли е трудно да се сетим?
 

 

Министерства и държавно управление в услуга на мафията – заедно - за унищожаването на Корал. Преди дни и МОСВ отговори по подобен начин. Абсолютно некомпетентно и нагло за искането за защита на Корал. Очевидно за нас е каква е заръката. На партията. На онзи първи с малка буква, за който цяла Европа знае, че няма да направи нищо против корупцията. И това ще  е последния му провал.

 

Още информация в Биволъ