Почистването на плажа Корал

Би трябвало по закон държавата и нейните институции да се погрижат за неохраняемите плажове по черноморието, но дори и след публикувания материал по темата, който беше изпратен до институции, министри, премиер и медии, 10-на дена след това нищо не се случи. За това обявихме събитие, ние гражданите, да почистим плажа Корал.
В 9.00 сутринта, в събота 20 юни, 2015 г., хора от сдружението „Да запазим Корал“ и граждани се събрахме в центъра на плажа и започнахме почистването на плажа. Разделихме се на 3 големи групи от по около 30-40 човека – от северната страна тръгна групата на Райна и Иван (условно наречени), от южната страна беше групата на Асен и Пешо, и по средата нашата. При нас нямаше толкова много боклуци и за това след около час отидохме към южната страна на плажа където боклуците бяха най-много. Направи ми много добро впечатление един човек, който току-що идваше на плажа със семейството си, който веднага хвърли багажа, който носеше и поиска чували и ръкавици, за да се включи. Повечето плажуващи не обръщаха никакво внимание на акцията. Към 11 часа от тази страна на плажа вече бяхме почистили и изнесохме чувалите с боклук извън плажа. Тръгнахме към центъра на плажа и после към северната му част. Тук срещнахме единствената медия, която беше дошла да отрази събитието СКАТ ТВ. Попитаха ни няколко въпроса на които отговорихме, след което продължихме.
От северната част на плажа, групата на Асен и Пешо беше приятно разнородна. Имаше около 15 деца, който чистеха с чували плажа. Виждаш как едни дечица събират боклуци, а до тях цял един плаж гледа и се чуди… Имаше и още поне 20-30 души тук, които чистеха. Заедно с тях стигнахме до края на плажа в северната му част и след това акцията по почистването приключи. Боклуците бяха изнесени извън плажа до контейнерите за смет, откъдето след около час бяха извозени.
Равносметката: В акцията по почистването на Корал взеха участие сумарно повече от 100 човека. Имаше хора от с. Велика, Мечата дупка, Царево, Лозенец, от плажа и др. Бяха изнесени от плажа около 150 чувала с боклуци (приблизително 1500 кг.).
Ако тази власт не иска и не може да управлява дадена територия от тази България и самата държава не спазва собствените си закони, а в същото време само на 60 км на север се режат лентички и се парадира, че европроектите и парите се „усвояват“, това е знак за края на нейния път. Катастрофално се движат след дъното, което отдавна са преминали.
Когато държавата нехае и не спазва собствените си закони, единствено от нас гражданите зависи какво и как ще се случва. Огромно благодаря на всички участвали. Вие сте Хората на този ден. Поклон и Благодаря!

Открийте разликите:

   
   
   
   
   

 

 

А Вие си режете лентичките....