Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

В предишния материал по темата установихме, че течът на мазут от кораба Мопанг е започнал на 1 август (еднозначно по сателитни данни) и до 12 август никой от държавната администрация и службите отговорни за това не е забелязал това в един от най-охраняваните морски райони в България – на няколко километра от терминала в Росенец, Военно-морска база Атия, и пред пристанище Бургас… Мопанг се намира в южната част на фарватера, в обръщалото от където минават всички кораби от или за Бургаското пристанище, идващи или отправящи се на север към Варна, Румъния и Украйна, на юг за Босфора или изток за Русия и Грузия.

Престъпна небрежност? По-скоро системна практика.

Новите данни и факти, които проучихме от последните дни – до огромна степен базирани отново на специалните сателитни снимки, които анализираме – показаха, че проблемът с теча от Мопанг е огромен и може направо да го причислим в графата БЕДСТВИЕ, чието решаване е абсолютно неотложно.

Оказа се, че единственото нещо, което реално е направено, за ограничаване на теча от Мопанг, е дело не на държавните институции, а на група ДОБРОВОЛНИ ВОДОЛАЗИ, известни добре сред нашите водолазни среди с техните, напълно заслужено наречени, подвизи, които те, ДОБРОВОЛНО и със собствени средства, са извършвали през последните години в Черно море, пред очите на „морската администрация“ и цялата държава – например спасяването на 18 човека през 2011 г., огледа на 73 м. дълбочина на потъналия кораб Толстой през 2008 г., и др. Участват и сега – доброволно – и с тяхно решение, и в ограничаването на течовете от Мопанг като запушват с чопове дупките от нитовете на обшивката, откъдето излиза голяма част от мазута от Мопанг. Техните имена са Росен Желязков, Михаил Заимов, Владимир Явашев, Павлин Едрев, Светослав Димитров и Николай Николов. По техни данни, са успели да ограничат до около 80% течовете от Мопанг като не са успели навсякъде, поради невъзможността за достъп до определени места, заради конструкцията и структурата на кораба.

Но какво „направиха“ или по-скоро ИЗЛЪГАХА, че са направили държавните институции, като започнем от Министерство на Транспорта, МОСВ, Морска Администрация и т.н. “кризисен щаб“??? Отговорът е: ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

Заявиха, че с бонови заграждения са заградили разлива, само че дали казаха, че са използвали такива за офшорни терминали (пристанища), които на 3 бала вълнение и в открито море (каквото имаше в този период от време) са абсолютно неприложими, защото се чупят/късат и т.н.. Както най-вероятно е станало и в този случай – видимо на сателитната снимка от 16 август.

Сателитна снимка от 16 август на която се вижда продължаващия теч от Мопанг в юго-западна посока, както и в юго-източна посока (червените стрелки) (Sentinel 2, SWIR, Band 12, false colors)

А знаете ли, че участвалите в тази "операция"  кораби, са собственост на холандска компания Multratug BV (дори не са български), и най-вероятно са повикани от Лукойл… ЗАЩОТО Морска Администрация най-вероятно няма подобни специализирани кораби - тяхната поддръжка струва скъпо, а никой през последните десетилетия не е отделял финанси за тази дейност. На хартия всичко изглежда добре...

„Най-дейно участие“ е взел Multatrug 26, IMO 9667863, чиято траектория за периода от 12-18 август може да видите тук:

Траектория на Multatrug 26 в периода 12-18 август. Ясно е видим периметъра на действие.

Multatrug 10, (IMO 7232638) на 16 август е отишъл и най-вероятно е събрал остатъците от боновите заграждения… защото там след това нямаше нищо, а огромното петно от мазут беше видимо дори и от сушата през последващите дни…

Траектория на Multatrug 10 на 16 август

В „операцията“ е участвал и „Spasitel 6” на Морска Администрация и по неговата траектория от 12-15 август може добре да си направите извода какво точно е „заграждано“ и какво е правено за „ограничаване на теча“ и как е „координирана“ цялата дейност… (след 15 август вече не се е появявал в района – дори на оглед…). На оглед ходи друг катер на морска администрация всяка сутрин, който обаче не разбираме какво точно крие, за да не си пуска идентификационната система AIS... А и той отива до там да провери дали извора все още извира и дали блика мазут от него. Само толкова. И да - "блика мазут" и ние го виждаме.

Траектория на Spasitel 6 в периода 12- 15 август. След 15 август не се е появявал в района... За 3 дни ясно се вижда обхвата на предприетите "действия".

Интересното е, че по списък има 6 подобни катера, но за последните 2 седмици само този e правел „нещо по-съществено“ на Мопанг, а от другите само Spasitel 1 и Spasitel 4 за малко и кратко са излизали в морето в района на Балчик и Свети Влас...

 
На този фон нали разбирате добре какво означават изказванията на министъра на Транспорта и министъра на МОСВ от 13 август:

- „Няма никаква опасност от екологична катастрофа или замърсявания по Южното Черноморие“

И изказването на министъра на МОСВ, Нено Димов, от 16 август:

"Няма опасност за туристическия сезон и хората в районите на разлива на мазут в морето край Созопол. Въпреки че разливът е в сериозни количества, ситуацията е изцяло овладяна. Мерки са взети веднага, така че няма разпространение на петното".

Откровени лъжи граничещи с престъпление. Защото… фактите и сателитните данни показват нещо съвсем друго:

На 17 август, следобяд, огромно количество мазут заля южната част на плаж Корал (на приблизително 30 километра от Мопанг), както и повечето плажове на юг – Лозенец, Оазис, Арапя…

Анализът на сателитните данни показаха ясно, че на 16 август в 11:55 часа на юг от Маслен нос, на около 8 км от брега е имало 2 огромни петна от мазут съответно с дължина 10 и 20 КИЛОМЕТРА !!!

Анализирахме траекториите на всички кораби преминавали в този сегмент и в този период от време – нямаше никакви съвпадения на техните траектории с това замърсяване. Това замърсяване определено идваше от Мопанг!

Тези огромни петна от мазут съвпадаха точно с появата на северния вятър предишния ден и респективно морските течения на 16 август – денят в който Нено Димов излъга, че всичко е наред.

Представяме тук няколко анализа на мултиспектрална сателитна снимка на замърсяването с обяснения:

Зоната под Маслен нос до Царево. Ясно се виждат 2 петна (червените стрелки) които са с приблизителна дължина 10 и 20 КИЛОМЕТРА. Видимо е и разпространението им в следвствие на североизточния вятър в този момент (Sentinel 2, RGB false colors)

2-те огромни петна с мазут, дошли от Мопанг, залели почти всички плажове от Корал на юг след 16 август (Sentinel 2, RGB)

 

Мазутените петна видими и в късовълновия-инфрачервен банд B12 (Sentinel 2, short-wave infrared (SWIR) 12 band, false colors)

В същото време, на 16 август в 11:55 часа в района на Мопанг ясно се забелязва, че нищо не е овладяно, че от кораба продължава да излиза мазут като са локализирани петна с различна интензивност разположени в различни посоки и разпространение, говорещо за липсата на каквото и да е ограничение на замърсяването.

Произволно разпространение и форма на различни по интензивност петна от мазут, показващи липсата на каквито и да е ограничения за разпространението на замърсителя (Sentinel 2, RGB false colors)

Замърсяването с голям интензитет видимо на Band 8 SWIR (Sentinel 2, Band 8 false colors)

Замърсяването видимо и на Band 12 SWIR (Sentinel 2, Band 12 false colors)

На 18 август следобяд, както и на 17 август – на мястото на Мопанг, от сушата с просто око се забелязваше огромно петно с мазут…

И последното доказателство - дошло от специалната SAR сателитна снимка на 18 август в 19:08 часа, на която ясно се вижда, че течът от Мопанг продължава и в момента! Петното с по-голяма интензивност заема площ от 0.76 квадратни километра. Със сигурност това се дължи на чудесната работа на дороволците водолази успели да ограничат теча с вероятно 50-70%, за разлика от държавната администрация, която дори не е изпратила и наблюдателен катер в района през последните няколко дни... Да се има предвид, че не може да се направи точна количествена сметка поради силното вълнение в момента на направата на снимката.

Замърсяването е различимо, въреки силното вълнение в морето (Sentinel 1, S1A_IW_GRDH_1SDV_20180818T160810_20180818T160835_023303_0288C7_CC6B)

С червени стрелки е показано разпространението на теча (Sentinel 1)

 

След анализ на замърсяването с по-голяма интензивност в този момент - обхват на замърсяването. Да се има предвид, че това е теч и непрекъснато "извира"...  (Sentinel 1)

На 21 август 2018 г. в 08:09 часа сутринта с дрон заснехме тези снимки, на които ясно се вижда, че течът на мазут от Мопанг продължава със същата сила, няма никакви заграждения или помен от държавни институции в района...

 

От всички тези факти и данни потвърдени от множество туристи по различните плажове на южното Черноморие следва, че всичко е оставено на произвола с надеждата, че някак си ще се размине в суматохата и както винаги се случва – всяко чудо за 3 дни…

Трябва ясно да осъзнаем, че тоновете мазут, които и в момента се изливат от Мопанг са бедствие за което трябва да се действа незабавно. Че министерства и институции прикриват абсолютната си безпомощност да се справят с подобно „елементарно“ замърсяване от гледна точка на световната практика и опит, с откровени лъжи и безотговорност, липса на експертиза и всичко друго. Не е направено абсолютно нищо, а само опит за заграждение, чийто провал е бил предварително известен на специалистите занимаващи се с това…

Другият въпрос е изключително алармиращ! Защо ние като обикновени граждани може да анализираме публично достъпни сателитни снимки и да разбираме за подобни замърсявания, а агенциите и институциите отговорни за това, разполагащи с автоматични системи за известяване за разливи, с достъп до напълно съвременни и многобройни сателитни данни по последните стандарти на ЕС, с многобройни служители, бюджет и всичко друго – удобно да не правят абсолютно нищо??? Аз лично съм готов, неуважаеми служители, да изпълнявам и вашите задължения, но ако обичате предоставете ми достъп до всички данни, за които през последните години неколкократно опитах да получа достъп и ми беше мълчаливо отказано…

Задавате ли си въпроса, че във всеки момент в нашите териториални води и Изключителна Икономическа Зона има средно десетки огромни танкери и други големи плавателни съдове,

 

 Трафик на кораби в Черно море, 18 август 22:25 часа (UTC)

и при евентуална авария – същите тези, които в този случай не са направили абсолютно нищо почти на сушата, в близост до терминал, пристанище, военна база и т.н., ще направят нещо по-различно??? Отговорът е: разбира се че не. Няма да направят нищо. И разбира се, че отново онези които са избрани за МИНИСТРИ, ЩЕ ЛЪЖАТ НАЙ-НАГЛО… и приближените им медии ще облъчват с всички тези лъжи…

А според Вас има ли някаква организация за спасяване по море, екипи и т.н., въпреки плановете, които отново сме чели и публикували? Знаете ли какво отговарят лицата отговорни за бедствията и авариите у нас? „- Ние не отговаряме за морето“. И как се координира и ръководи една подобна спасителна операция от центъра във Варна, когато тя се случва по южното Черноморие? Трагедия е. Така. А според Вас има ли нещо, което макар и малко прилича на Брегова охрана? Отговорът отново е НЕ. Няма. Няма никакъв контрол, няма нищо – само едни кухи държавни институции, агенции, структури напълнени до голяма степен с неспособни чиновници, чиято единствена работа е да чакат да дойде края на месеца и да получат заплатата си…

Онова което наричаме море – е единствено арена за плячкосване, разграбване и замърсяване – с ясна съдба – смърт. Като почнем от „най-незначителното“ - бялата мида, минем през калкана, хилядите мъртви бебета делфинчета, бракониерите, военните, замърсяванията от кораби, стопанска дейност и липса на канализации, дупченето за нефт и газ… и стигнем до пълното и престъпно безхаберие, и бездействие на държавните ни институции.

Насладете се на това море, докато още не е станало черно. Всъщност, мисля че сега разбрахте, защо се казва Черно. Само гледайте – ще стане още по-черно.

С всяка секунда, която минава, БЕДСТВИЕТО Мопанг се разраства.
 

Атанас Русев
18.08.2018 г. (Материалът е допълнен на 19 август с нови сателитни снимки и на 21 август с снимки от дрон...)

„Да запазим Корал“
 

Прочетете продължение на темата тук:

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана или използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев. В материала са използвани публични сателитни снимки и следния софтуер: незаменимият VT Explorer, ArcGIS, SNAP Desktop и други.

Предишни материали по темата:

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част