Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

В предишния материал по темата алармирахме за бедствието Мопанг, потъналият преди повече от 100 години кораб, близо до Созопол, от който вече повече от 28 денонощия изтича интензивно мазут всяка секунда, пред погледите на цялата абсолютно безсилна държавна администрация и нейните безотговорни институции.

Нашите изводи в разследванията, които публикуваме, идват предимно от професионалния анализ на специални публични сателитни снимки, както и изследване на корабния трафик - факти, които никой не може да скрие или да манипулира. Както и да отрече. Правим го, защото онова, което наричаме „власт“ у нас, ЛЪЖЕ БЕЗСКРУПУЛНО.

След стотиците хиляди прочитания на нашето разследване за замърсяването и медиите най-сетне обърнаха внимание на проблема, и на 22 август (след близо 10 дни ПЪЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ) Министерски съвет обяви, че ще отпусне 2.454 милиона лева за решаването на проблема с теча от Мопанг.
 
А на 23 август 2018 г. се случи очакваното:
премиерът Бойко Борисов дойде лично на място, за да „провери“ какво се случва. Една абсолютно ненужна и просто цинична PR акция, на която лакеите обикаляха премиера, както винаги, и вместо да иска оставките на министрите, които излъгаха нагло цяла България и уволнение за безотговорниците – премиерът беше изключително милостив…
 

Премиерът публикува дори и съобщение, което изобщо не отговаряше на истината: „-На този етап течовете са спрени“, в същото време  течът от Мопанг продължаваше с пълната си сила… Това че имаше голямо вълнение, много помогна да не се види мазуът, който извира отдолу… Наистина голям „късмет“ извадиха…

Следващите 3 дни, 24-27 август, по прогноза щяха да са изключително благоприятни за започване на операцията, но абсолютно нищо не се случи. Появи се версия, че на практика няма как да се подпише договор и т.н. с фирмата/те изпълнител поради простата причина, че Търговският регистър не работи и нужните документи няма как да бъдат изготвени…

Нормално е човек да си помисли, че все пак, след цялото това бездействие и безхаберие, точно онези, които излъгаха и после обещаха, че ще направят нещо, най-малкото ще спрат да лъжат и ще кажат какво е истинското положение… Но не би!


Пълното бездействие и лъжи си проличаха още на следващия ден, в който въпреки вълнението на сателитните снимки ясно се виждаше течът от Мопанг, без никаква промяна за последните дни – повече от 8 км дължина петно - замърсяване с мазут…


Ясно се вижда посоката и големината на теча (оградено с червени стрелки), разпространението е повече от 8 километра...(по-бледият цвят се дължи на вълнението в този момент и разсейването в далечина)


На следващия ден, 25 август, отново чудесен ден за работа, без вълнение - направихме същите наблюдения, а именно:

1.    На картата с трафика на корабите през целия ден нямаше абсолютно никой от вече известните плавателни съдове в района, въпреки изключително спокойното море и хубаво време.

2.    Направихме снимка от дрон, за да се види продължаващият интензивен теч от Мопанг:


Снимка от дрон на 25 август сутринта в 08:09 часа, ясно се вижда големината на разлива...


 

3.     В този ден сателитът Sentinel 1 беше направил чудесна снимка, потвърждаваща еднозначно разлива с мазут, идващ от Мопанг: Беше ясно, че всички отново бяха излъгали, че „на този етап течовете са спрени“!

За по-голяма сигурност, на 26 август, нашите приятели от ОЗБГ (Организация за Закрила на Българските Граждани), отидоха на място и отново с дрон заснеха снимки и кратко видео (около 10:20 часа сутринта), на което отново прекрасно се виждаше  колко мазут излиза от Мопанг. За онези, които не познават техните активни действия, само ще спомена за плажа при сараите на Доган, пожарът до с. Граматиково, против замърсяванията в Бургас, против мръсния въздух в Бургас, и още много други достойни граждански действия и прояви. Хората от ОЗБГ се включиха активно и в разследването на теча от Мопанг, още от самото му начало! Големи благодарности за съдействието!


На снимката ясно се вижда огромното петно (морето е относително спокойно), направено от разлива с мазут, идващ от Мопанг

От видео заснето от ОЗБГ с дрон на мястото, където се намира Мопанг, ясно се вижда началото на огромно петно (виж следващата снимка)

 

И само час по-късно, сателитната снимка от Sentinel 2, показва нещо много интересно:

Ако си представите, че сте пуснали оцветител (например, мазен филм от мазут) в морето, чрез който да проследите морските течения... Видимото огромно петно (като протуберанс) очевидно тръгва от местоположението на Мопанг. (Sеntinel 2 (RGB false colors))

 

Пълен цинизъм е, когато на фона на всичко описано до тук, на 28 август сутринта се появат отново "отговорните" институции в живо включване по Нова Телевизия и отново най-нагло лъжат за ситуацията с разлива на мазут от Мопанг...  :

"Разливът е овладян още преди седмица. В момента от кораба не излиза мазут", обясни кап. Живко Петров, директор на ИА "Морска администрация". Той инфомира, че петната от мазут, които се наблюдават по крайбрежията, са остатъчни части от първоначалния разлив...Какво означава всичко това???

Означава, че непрекъснато онези, които „управляват“, ни лъжат най-нагло за всичко, което е проблемно в държавата. Медиите им дават "заслужена" трибуна и когато дойде нещастието (както в случая с горките хорица, загинали в автобуса при Своге, и както при десетки други случаи…), отново всичко се прикрива, замазва и дотам. Изкарват се виновни отново невинни хора, само и само някой да го отнесе, но не и да се признае открито и ясно, че българските държавни институции не стават за абсолютно нищо. Какво точно им пречи на тях да излязат открито и да кажат каква е истината? Че тече мазут всяка секунда и  че тече много? Пречи им това, че когато го признаят, тези дето ги ръководят ще трябва веднага да си напуснат постовете – за престъпно бездействие и бездарност. Например, сега от Морска Администрация лъжат, защото ако не - министърът на транспорта и онзи на оХолната среда и водите ще трябва да си подадат оставките...

А щом не могат да реагират адекватно на една подобна елементарна ситуация, какво остава, ако стане нещо по-сериозно? Не можеше ли просто да повикат на помощ специализиран кораб някъде отвън, който най-вероятно в рамките буквално на дни, независимо от „лошото време“ щеше да направи всичко необходимо в условията на бедствие, каквото е наистина? Или „горди, че сме Българи“ и докато реагираме - то мазутът целия ще изтече… Та ние морска държава ли сме изобщо? Или ползваме морето само като ресурс за разграбване и унищожение? Уж "имаме всичко" и сме "подготвени", а на практика едно голямо нищо. И какво, излизат и най-нагло ни лъжат в очите министри и т.н.

Всичко, до което се докосне у нас държавната администрация, било то мазут, асфалт или каквото и да е – след това УБИВА – душата, сърцето, духа или дори живота. Какво ще дойде утре – може само да гадаем – но знайте, че сте сами и сами трябва да се оправяте. У нас няма институции, у нас няма държава – има една имитация наречена „власт“, чиято единствена цел и смисъл е ДА ГРАБИ.
 
И другото, най-важното. Ние мислим единствено и само за себе си. „Изцапах се с мазут, как да се изчистя – Боже, ужас?!?!?“ „Колко мазут! Трябваше да идем в Гърция.“… А знаете ли, освен нас, колко милиарди същества живеят в нашето Черно море? Какво става с тях, когато стотици тонове мазут ги залеят? Умират. Няма как… Цялото море умира – бавно, но непрекъснато. След това умира Земята. А онези хора, „венецът на разума“, дребните нищожни изверги, унищожаващи природата всяка секунда с бездействието или “решенията” си, какво за тях? …

„Екологията винаги е била водеща за нас“ – Бойко Борисов.

Господин Борисов, по абсолютно нищо не си личи, дори напротив. И ако тези министри по-горе останат и секунда още на поста си, то се сърдете след това единствено на себе си. „Гадовете“, за които непрекъснато говорите – огледайте се – къде са според Вас?
 
Нашата „Държава“ - Мопанг - отдавна е потънала. Разпада се с всяка изминала секунда. В момента изтича черната й кръв и трови всичко наоколо. Кога ще рухне съвсем, е въпрос на време, но ще е скоро – всичко, което се случва, крещи за това.


И тогава ще започнем всичко начисто.

Атанас Русев
Да запазим Корал
28 август 2018 г.

Послепис:

За да илюстрирам по-добре ситуацията със замърсяванията в Черно море и пълното бездействие на държавните ни институции отговорни за това, ще ви покажа какво се вижда на една сателитна снимка от 19 август 2018 година, на която – на 42 и на 56 километра източно от н. Емине - в ИИЗ на България има два огромни разлива-замърсяване, най-вероятно от движещ се кораб, които са съответно с размери: 3.8 километра х 850 метра и 4.9 км х 540 метра. За сравнение съм сложил по същото време и мащаб как изглежда разливът от Мопанг…
 
Някой каза ли ви нещо за това???

И още нещо. Ако сте любопитни или искате да научите повече за нашите разследвания –  проведохме разговор преди няколко дни по темата в рубриката на Асен Генов „Контракоментар“. Чуйте повече интересни детайли, не само за замърсяването от Мопанг…

И този път наистина за финал,

 2 снимки от днес, които точно описват нашето Черноморие:

Мъртво делфинче, излязло днес на Мидения плаж, Лозенец, удушило се в бракониерска мрежа за калкан преди около 10 дни и по пътя към брега преминало през мазутно петно от Мопанг, отпечатало се на част от коремчето му...

     

 

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана или използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев.

Предишни материали по темата:

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част