ПАЗЕТЕ ГОРИТЕ – ЗА ДА ГИ ИЗСЕЧЕМ! ЗАКОННОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ГОРИТЕ В СТРАНДЖАДенят е 24 май 2019 г. Честит празник! Само за няколко часа в горите на Странджа видяхме върха на айсберга, наречен законното унищожаване на горите. Разходката ни веднага се превърна в свидетелство за апокалипсиса в българските гори. Законният апокалипсис.

  

 

Нека да започнем с това:

 


 

Спряхме след с. Фазаново произволно до една табела за сеч в отдел 78-в, където по разрешително трябваше да бъдат добити 655 кубика дърва! Решихме да видим как изглежда това сечище.

Фрапантно. Фрапантно и законно. Това вече не беше гората, която помнехме от миналата есен, в която бяхме брали гъби. Не бих го нарекъл гора – просека дълга няколко стотин метра с изсечени дървета на 10-на метра около пътя, по който беше влязъл камиона…


 

На информационната табела пишеше:

 

Ето с една такава хартия и други подобни се изсичат 655 кубика дърва...

Тук нито бяха „изсекли ПОДЛЕСА“, нито имаше какъвто и да е „ПОДРАСТ“, който да „отглеждат“. Беше си смазана гората. Първоначално гората тук вече е била разреждана преди няколко години. Сега бяха влезли повторно и онова, което бяха направили беше прекалено. Прекалено, но ЗАКОННО.

 

Тръгнахме и само след няколко километра на самия път видяхме поредната небивалица. На това място миналата година разследвахме една сеч в два подотдела с позволителни за сеч за приблизително по 450 кубика. Тогава 5 човека разследвахме няколко дни и установихме, че всичко им е „точно по конец“ – отново законно, но отново гората беше смазана. Законно. Напълно законно. С всички документи.

Сега на това място стояха 30 кубика изоставен дървен материал, изгнил и негоден. Истинска мерзост.


 

 

До тях небрежно имаше поставена нова табела:

 

Що за цинизъм?

 

Продължихме нататък. Постепенно навлязохме в места от дивата Странджа. С все още живи вековни дървета.

Скоро след това излязохме на „международния път“ в Странджа. Онзи дето се фукаха с него, че са го ремонтирали донякъде. На едно място след с. Визица посока гр. Царево, просто онемяхме.

Отстрани до пътя лежаха повече от 100 кубика изоставени, изгнили трупи, изсечени от вековна Странджанска гора. Престъпление срещу българската гора. Щом това е било захвърлено, дори и не може да си представим какво е било изсечено, изписано, откраднато и продадено зад граница!

 

Публикувам този материал в деня за размисъл, преди изборите за европарламент. Не нарочно. Напротив. То просто няма нещо в тази държава, което да е както трябва. Където и малко да заровиш – откриваш тоталната кочина, тоталното разграбване и унищожение на природен или държавен ресурс. Виждаш с очите си, че всичко е нередно, но забележете „по закон“ изпълнено. И след това „проверка по сигналите“  със заключението, че всичко е законно. Законно, а гората я няма. Няма ги вековните дървета. Има само едни жадни за пари дървосекачи, над тях фирми, горски стопанства, рдг-та, агенции, министерства, та до самия вожд. Обвързаната държавна мафия с едничката цел – КИНТИ.

И моля горските, лесовъдите и онези дето се правите на учени. Не ми говорете колко не разбирам. Разбирам достатъчно за да видя, че това вече не е гора. Това вече не е екосистема. Нищо не е. Обезобразено гробище. Законно. В дивата природа на Странджа. Навсякъде в България.

Апокалипсис.

Решението е едно единствено. Да се забранят сечите в защитените територии и във всички вековни гори. Защото утре горите, които отделят кислород, усвояват CO2 и съхраняват водата, ще са последният ресурс в оцеляването ни в следствие на климатичните промени.

 

Горите, за които са издадени позволителни за сечи в Природен парк Странджа, 2013-2018 г., включително е сечено в защитени местности и гори във фаза на старост!

 

 

Една цинична подигравка от онези виновни за безразборното изсичане на горите!

 

----------------------------------------------------------

Атанас Русев и приятели!

24 май 2019 година,

"Да запазим Корал"

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана и използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев.