ТАМ, ПРИ ДИВОТО. ПЛАЖЪТ ЛИСТИ

На 28 юли 2019 г., над 30 човека  от организациите: Да запазим Корал, Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, Бетономорие, активисти от Делфин и Синеморец, Асоциация на парковете в България, и други будни граждани, се събрахме на протест на дивия плаж Листи.

Точно преди да излезем на плажа видяхме участниците в „Игрите на волята“ да напускат плажа маскирани с маски като престъпници и нещо точно не разбрах каква е тази тъпотия. Мислеха си, че са известни или ги беше срам, или просто не искаха хората да ги снимат? Държаха се малко като престъпници, и се сетих за поговорката – гузен негонен бяга. Та кой имаше нещо против тези хора? Институциите им бяха им дали куп смрадливи документи, пълни с грешки „съгласувателни писма“, дори не им бяха обяснили че онези „тръни“ върху, които си бяха сложили багажа и шатрите са защитен растителен вид от Червената книга…

 

Излязохме на плажа. Определено цялата продукция се изнасяше. Изнасяха багажи, разваляха шатри… а ние постепенно се събирахме. Идваха хора от всички възможни страни, някои от Силистар, някои от Липите и Синеморец, или просто от морето…

За ново-изорания път над 500 метра слизащ до самия плаж Листи, 25-те унищожени дървета и съвместната ни проверка с ИАГ може да прочетете в предишния материал по темата.

Сега заедно с Нели Дончева, проведохме оглед на самия плаж с цел да установим какви са щетите върху природата. Всичко изглеждаше сякаш нормално, но като се загледаше човек и откриваше следите на онова безпардонното „и след мен потоп“. Например една отворена консерва с месо зарязана на скалите до тоалетната  и две  съвсем прясно счупени бутилки от 12 годишна METAXA до лагера им (всяка бутилка е на цена над 50 лева) …

 

Първо се спряхме на мястото, където предишния път бяха стоварили някакви денкове с багаж и бяха увредили приморски ветрогон (Eryngium maritimum, Природозащитен статут. Застрашен [EN B1ab(ii,iii,iv,v)+2ab(ii); C2a(i)]. ЗБР.), а до него сега видяхме и скъсан морски копър (Crithmum maritimum, Природозащитен статут. Застрашен [EN B2ab(ii)]), защитени растения от Червената книга на Република България.


 

А тази снимка е от днес, 30.07.2019 г.:

 

След това се преместихме на „огнището“, което очевидно не беше изобщо добре обезопасено и което лесно можеше да се превърне в опасност – едва на няколко метра назад всичко беше сухо…

 


 

Продължихме натам и видяхме, че бяха опънали 2 шатри директно върху „тръните“, приморският ветрогон (Eryngium maritimum)

 


Погледнахме към тоалетната – каква красота – до нея цъфтеше прекрасната пясъчна лилия (Pancratium maritimum, Природозащитен статут. Застрашен [EN B1ab(iii,iv)+2ab(ii,iv)]. ЗБР.) Дали някой изобщо беше обърнал внимание? Едва ли.

 

Вече се бяхме събрали. Липсваха национални телевизии. Въпреки, че бяха уведомени за това събитие, разбрахме от наши сподвижници там на място, че им е било изрично забранено да отразяват изобщо какво се случва на дивия плаж Листи! Там решихме да бойкотираме активно всяка една от тези "медии" и техните журналисти! Така се създадоха тези тагове – да знаете, а и те е добре да научат. Срам и позор за българската журналистика.

#негледамнова, #негледамbtv, #негледамбнт !!!

 

Като нямаше кой да ни отрази, решихме ние да се самоотразим ;) – сефте сякаш - кой каквото имаше да казва!


А за  медията ИСКРА, дадох „специално“ интервю, посветено на невалидното съгласувателно писмо на директорката на РИОСВ Бургас, тонка атанасова.

 

 

И какво следва и какво трябва да се направи незабавно?

 

Единственият начин да защитим плажа Листи и защитена местност Силистар от пъклените планове на общината и други нездрави интереси, е да се ограничи достъпа по новия над 500 метров незаконен път.

За целта настояваме ДГС Царево да постави бариера и ограда на този път, така че участъкът от новия път, който е отразен в горския план да функционира като противопожарна просека, а останалите 260 метра до плаж Листи да бъдат залесени! Ако горското не предприеме мерки да възстанови гората до есента, ние като съсобственици на държавните гори поемаме ангажимент със собствени сили и с местни дървесни видове да залесим незаконната част от пътя до плаж Листи.

Настояваме за уволнение на директорката на РИОСВ-Бургас, допуснала всички тези нередности на територията на Защитена местност Силистар!

Настояваме за незабавно спиране на снимките на това място от страна на продукцията и възстановяване на пораженията, нанесени върху природата.

 

И така. Разгледахме наоколо. Поплувахме. Морето, водата… всичко беше различно. Та тук имаше и водорасли, и риби…и всичко както някога преди десетки, стотици и хиляди години… Дивото беше наоколо. Абсолютно ДЕВСТВЕНА ПРИРОДА… току-що нахапана.  От едни некомпетентни и напълно мимолетни държавни институции и техните директори, служители и обикновени роби - човечЕта, разпореждащи се с природа и ресурси, играещи си на някакъв мъничък и циничен, и особено паричен „господ“. Докога бе? Не разбрахте ли, че вече няма. Няма въздух, няма вода, няма дървета, няма трева. Няма живот. Заради вас. Само бетон, дори и в душата ви. Проклятието на Земята тегне над вас изроди! И нали си знаете, и червеи даже няма да ви изядат като умрете. А всичко, което сега унищожавате ще ви се върне там, където най-много ви боли.

Това ми каза една мравка да ви кажа, която мина от там.

 

Атанас Русев

Да запазим Корал

29 юли 2019 г.

 

 

Предишният материал по темата:

БУЛДОЗЕРЪТ НА ВЛАСТТА И КЪМ ДИВИЯ ПЛАЖ ЛИСТИ