БУЛДОЗЕРЪТ НА ВЛАСТТА И КЪМ ДИВИЯ ПЛАЖ ЛИСТИ

Разказ за едни беззакония

Когато булдозер влезе в защитена местност, намираща се в природен парк Странджа, и „престърже“ (казано накратко ИЗОРЕ) нов път с дължина над 500 метра и ширина 4-5 метра, и този път води до един от последните наистина диви плажове в България, плажа Листи, няма нужда изобщо да се съмняваме, че става дума за поредното активно мероприятие и грубо посегателство на т.н. „държава“ срещу природата и законите на България, в услуга на някакви изключително частни интереси.

снимка Гери Николова

 

Интересното съвпадение е, че в момента този път И ТЕРИТОРИЯ се ползва активно от „Олд Скул“ ООД, за заснемането на ТВ продукцията „Игри на волята“ за Нова телевизия, чийто управител Никола Тупарев все пак си е направил труда да вземе съгласувателни писма от българските „институции“. Самият ново-изоран път направо крещи, че е направен точно за целите на продукцията. А какви небивалици и напълно противозаконни твърдения има в тези писма, подписани от държавни служители!

 

Ние от „Да запазим Корал“ бяхме уведомени в самото начало от нашата сподвижничка в района Гери Николова, когато тя сподели с нас във фейсбук видео материалите, на които беше заснела новия път. Втрещихме се от случващото се и особено от някои интервюта по медиите, в които държавни служители смешно се оправдаваха като ученици и в същото време явно прикриваха случващото се. Липсата на отразяване на проблема и досега в националните телевизии е индикатор, че отново цялата задкулисна управляваща кочина седи зад всички тези деяния.

На 22 юли от името на "Да запазим Корал" изпратихме подробен сигнал до Министерски съвет, МЗХ, МОСВ, областна управа Бургас и др. институции (Министерски съвет, № ПР-882/22.7.2019 г. Министерство на земеделието и храните, № 62-201/ 22.07.2019, ИАГ - № 15307/22.7.2019 г., МОСВ  - вх. № С-103/24.07.2019 г.) с искане за спешни проверки.

Два дни по-късно сутринта ми позвъни по телефона лично г-н Пиронков, директор на Дирекция "Контрол по опазването на горските територии"  в ИАГ и ме покани да участвам лично в назначената от министъра  проверка на място. Тръгнахме заедно с г-н Пиронков, директора на РДГ Бургас, зам. директора на ЮИДП, директора на ДГС Царево, директора на ДПП „Странджа“ и Нели Дончева от Асоциацията на парковете в България.

Когато навлязохме в границите на Защитена местност Силистар, по разкаляния горски път се разминахме с един празен автобус, вероятно на продукцията, с рег. номер А 4394 АМ.

направо си прилича на защитена местност...

Лично аз се ориентирах по специална 3D мобилна апликация и навигация, на която имах нанесени новия горско-стопански план на Царево 2016-2026 г, релефа и сателитни подложки с голяма резолюция. Скоро достигнахме до мястото, където на горската карта нямаше вече никакъв път, но там зееше 4-5 МЕТРА ШИРОК НОВОИЗОРАН ПЪТ, който водеше към плаж Листи, намиращ се на около 600 МЕТРА ПО-НАДОЛУ. За да бъдем обективни ще спомена, че на това място винаги е имало черен (земен) недостъпен път водещ към плажа, но разбира се не „магистралата“, която сега беше прекарана с цел достигане на плажа с всякакво МПС. Спуснахме се със служебните им джипове по този път и стигнахме до едно „обръщало“ преди самия плаж, на което и тир можеше да обърне. На това място бяха поставени 2 шатри и 3 химически тоалетни. И едно частно голфче с рег. номер А 5307 КН (споменавам това, за да ви е ясно, че вече и с нормално МПС може да стигнете до най-дивия плаж в България...).

 

След обръщалото изораният път продължаваше, там където преди имаше само горска пътека около 30 метра булдозерът беше съвсем прекалил, защото уж безцелно беше превърнал пътечката в нов път като беше изкоренил и избутал доста дървета и храсти.


За мен лично отново стана ясно, че всичко това с този изоран нов 600 метра дълъг път водещ към плажа и особено с последните 30 метра, са направени единствено за нуждите на продукцията, защото друго логично обяснение нямаше.

Слязохме и тръгнахме към плажа. На самия морски плаж Листи видяхме, че има 10-на човека от продукцията около запален огън. В момента духаше силен североизточен вятър около 10 м/с – фронтално от морето към сушата.

 

Запаленият огън на плажа е в грубо нарушение на режима на позволени действия в ЗМ Силистар и въпреки невалидното съгласувателно писмо, което са получили от РИОСВ-Бургас. Това огнище нито е обозначено, нито е обезопасено. При този силен вятър към сушата от около 10 м/с, запаленият по този начин огън е  предпоставка да стане пожар и да изгори една цяла защитена местност!

 

Веднага към нас се приближи жена, която се опита да ми каже, че нямам право да снимам, но нещо не и се получи заръката. Нели Дончева веднага установи, че хората от продукцията си бяха струпали багажа и увредили растения от приморски ветрогон (Eringium maritimum), защитен вид включен в Червената книга на Република България.

 

Върнахме се на разораното, и по моя молба, подкрепена от г-н Пиронков, започнахме да броим унищожените дървета. Бяха общо 25, а не както горските бяха установили преди това нещо като 12 „незначителни“…

 

 

След това ми показаха горско-стопанския план на една хартия и на него видях, че с червен пунктир е отбелязан стар път, който се спускаше отгоре през подотдела 292-з и стигаше почти по средата.

 

Направо си е смешно, когато държавни служители започнат да говорят пълни глупости пред едни обикновени граждани и да измислят какви ли не претексти за деянията или бездействието си, с които да се оправдават. Какво ли не чух, от това че горско-стопанските планове били неверни и с неверни граници, до това че всичко това е изорано заради пожарите и прочее. Но просто им казах, че на техните си карти този път не съществува изобщо и те като стопани на тази горска територия, са в нарушение.  

Г-н Пиронков отлично разбираше ситуацията и като ръководител на проверката даваше експертни мнения, които напълно се припокриваха с моите и на Нели Дончева. Оставих другите почти да ме убедят, че червеното пунктирче им е дало право да изравнят пътя дотам, но заявих че искам да намеря точката в този случай, от която надолу всичко беше незаконно.

Тръгнах с апликацията и навигацията в ръка нагоре по пътя и приблизително 200-250 метра по-нагоре спрях (проверих след това точно - 260м). След мен вървяха всички, само директора на РДГ Бургас извади GPS и също потвърди, че дотам стига червения пунктир от ГСП картата им.

Г-н Пиронков отново потвърди наблюденията ни и каза че всичко това ще влезе в протокола.

Тръгнахме наобратно и директора на ДГС Царево ни показа, че горското наистина се грижи за тази територия, бяха преградили доста черни пътища за да ограничат достъпа на мпс-та, бяха сложили табели и други мерки. Но сами разбирате, че тези горски, въпреки че са с добри намерения, няма как да упражняват ефективен контрол върху цялата тази горска територия...

 

За да напишем протокола от проверката, се събрахме в офиса на ДГС Царево в гр. Царево. Честно казано отново се омерзих. Освен Пиронков и директора на РДГ Бургас (който си мълчеше през цялото време), другите все увъртаха и какво ли не измисляха само и само така да се завоалират резултатите от проверката, че да изглежда все едно почти нищо не е станало.

Започна да става и смешно по едно време, защото ни показаха съгласувателното писмо, което беше подписано от директорката на РИОСВ Бургас, тонка атанасова, за продукцията, в което имаше явни небивалици и твърдения от нейна страна, абсолютно противоречащи на закона. Това писмо е на практика НЕВАЛИДНО, защото единствените дати написани на него касаят периода  от 15.07.2019 до 15.07.2019 г. - т.е. ЕДИН ДЕН!

 

 

Линк към цялото писмо:

 

На практика това  съгласувателно писмо на тонка атанасова касае само 1 ден и например в момента се оказва че цялата продукция и снимачен екип там, както и навлезлите МПС-та са в нарушение!

Днес разбрах, че тонка атанасова е направила проверка и ще глоби горските за нередностите, но на практика, виновна за всички безобразия е самата тя. Снимачния екип и самата продукция доказано увреждат защитени растения и пясъчни дюни, както палят огън на самия плаж на място, което нито е обозначено, нито обезопасено и то при силен вятър към брега!

Снимки Гери Николова, 25.07.2019 г.

Така че вместо да "глобява горските" и да си придава важност, би трябвало тази госпожа незабавно да бъде освободена от поста, който заема, защото е издала невалидно разрешително и от друга страна не упражнява абсолютно никакъв контрол в защитената територия, а на практика продукцията в момента уврежда тази защитена територия. Ако остане на поста си ще е поредното "чудо" на това "управление". А и със сигурност проверката, която е направила специално по нашия сигнал е невалидна, защото не сме присъствали на нея и протокол ние не сме подписвали.

Да припомним, тонка атанасова е същата онази жена, която заяви че мазутът в морето не е вреден за дечицата и преди това, че "бебетата делфинчета, умирали оплетени в мрежите, защото били много лакоми“. Вероятно смята, че бебетата делфинчета не бозаят през този период от майките си, а са много лакоми и се хранят с риба... Този представител от държавната администрация е много отдавна за уволнение, но са й хвърлили котвата удобно на едно възлово място, което отговаря и за екологичните замърсявания и т.н. Има многоборийа информация за това и сигнали в бургаските медии.

Тук ще приложа и първото изречение от писмото на продуцента до ДГС Царево, за добиете представа за подхода:

 

Трудно с подобно начало може да получите отказ, от някой нормален служител в горското, нали така? Защото е ясно, че ако откажете ще бъдете уволнени - писмото започва с шефовете Ви! Странно, че не видяхме отговора - съгласувателното писмо на горското...

 

След близо 2 часа умуване и увъртане, просто вбесен станах и заявих, че си тръгвам без да подписвам никакви помии. Целта на този протокол, както и на всяка подобна проверка, беше да се омаловажи стореното и унищоженото в една защитена територия! Да си прехвърлят вината между институциите и накрая никой да не понесе отговорност. Ако г-н Пиронков от ИАГ не беше водещия, и случайно аз и Нели Дончева не се бяхме явили там – протоколът направо щеше да блести и всички щяха да са предложени за медал за заслуги. Чест прави на г-н Пиронков за желанието му за обективност, въпреки цялата репресивна машина, която вероятно ще му се стовари върху главата…

Излязохме заедно с Нели, за да уточним какво искаме все пак да се каже ясно в този протокол. Когато се върнахме след 10 минути – всички бяха напълно съгласни мълчаливо и без уговорки, да напишем каквото сме предложили и видели там на място ние. Все пак и сега като чета този протокол ми се струва, че не стават напълно ясни фактите – за това и съм написал целия този материал.

Подписахме се на преработената версия и се разделихме. Прилагам я тук, за да и се любувате.

Какво разбрах от всичко това. Нищо ново. Пълно отвращение. В държавните ни институции има оцелели единици свестни хора, които са мачкани и притискани по всевъзможни начини да прикриват нарушения. Над тях седят шефовете им, които са строго финансово зависими от бизнесите, които покровителстват за милиони държавни пари или ресурси. Напълно в реда на нещата е на един медиен продуцент да се поклонят „отговорните“ държавни институции и да му паднат в краката като угодят всяка една негова прищявка като дори нарушат законите и дори декларират това с подписа си. От друга страна заради същия този продуцент всички национални телевизии „излъчват“ пълно затъмнение по този фрапантен случай, защото те по нищо не се различават от институциите. Те не са така наречената трета власт, а са само нескопосана зависима мимикрия на втората, която пък е първата, или обратно... Пълно падение на държавните институции, които изобщо не ги интересува държавния интерес или правата на гражданите по закон и Конституция. Пълно падение на т.н. медии - нова, бнт, btv. Страхливци и обикновени мижитурки – кога ще излезете от 650 годишното си робство?

Не можеше ли просто да препратят продукцията до някой от другите диви плажове с наличен достъп на МПС, вместо да правят цял незаконен път за тях през защитена територия и да нарушават закона като позволяват строго забранени дейности от режима на действие на защитената местност? Вместо това, с тяхно разрешение се „бетонира“ всичко диво по Черноморието в разрез със законите! Утре например тази директорка на РИОСВ Бургас ще позволи и бетон в морето ("при спазване на всички ограничения на закона") или сондаж за нефт и газ в двора ви, или ако някой си излива канализацията непречистена в гората, ще го глобява по веднъж в годината с 1000 лева, вместо да го спре завинаги (к-г Юг, дори и в момента).

И забележете, тук продукцията няма почти никаква вина. Питала е за съгласуване и всички са и се разтопили в краката. От онзи с булдозера, през онази в Бургас, та до по-нагоре. Дълбок поклон от институциите и медиите до самата земя с изплезен език и отворени 2 джоба, та дори и на челото. Не с лъвски знак на челото, а с ДЖОБ! За пачка с левове. Лакеи във всяка клетка от жалкото им същество и съществуване, щото душа и дух там отдавна няма.

Казах ви го там същото и на тази проверка в очите. А вие си продължавайте да мажете. И като се погледнете в огледалото и не видите нищо, да не се чудите, защото отдавна сте мъртви, само дето още не сте го разбрали. Нищо свястно няма да остане след вас, дори и спомен за читаво или правдиво действие. Само пръст с лош дъх, на развалено.

 

25 юли 2019 г.

Атанас Русев,

Да запазим Корал

 

P.S. Изказвам специални благодарности на Нели Дончева и г-н Пиронков  за отношението им към природата на България и професионализма.

 

Следващ материал по темата:

ТАМ, ПРИ ДИВОТО. ПЛАЖЪТ ЛИСТИ