Фалшиви данни и проверки на институциите прикриват мащабното изсичане на горите в Родопите!

И днес изсичането на Родопската гора продължава с безмилостни темпове, въпреки извършената наскоро проверка от горските институции в ДГС Родопи, които не видяха проблем в поголовната сеч.

Всъщност тези проверки почти винаги са една парлама, и служат единствено и само за прикриване на нарушенията, без никакви последващи действия за унищожителите на нашите гори или за промяна на вредните практики в тях.
Ние обаче направихме алтернативно разследване, което разобличава как използваните от държавата данни за горите са такава голяма боза и лъжа, че докато гората според отчетите се сече повече от това което нараства, то запасът на гората според горската инвентаризация се увеличава 4 пъти по-бързо от темпа на сечите. И така, от десетилетия горските институции прикриват унищожителната сеч зад нагласени цифри, а тоталното безхаберие се вижда вече и от космоса!


Фиг. 1. Сателитно изображение от 2020 г., показващо състоянието на осем смърчови гори в ДГС Родопи след изваждането на сечи в периода 2000-2020 г.

Ето как разобличихме трите лъжи, с които държавата защитава унищожаването не само на Родопската гора, но и на всички български гори:

ЛЪЖА №1. „ГОРАТА НАРАСТВА ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО СЕ ОТСИЧА“

35 квадратни километра мазут на 38 километра източно от нос Калиакра! Бунището наречено Черно море, 14 юни 2020 г., част XIV

Липсата на какъвто и да е контрол от Българска страна във водите на Черно море е факт, който очевидно знае целият свят. Няма как иначе, почти на всяка сателитна снимка да се виждат чудовищните замърсявания, които десетки преминаващи танкери изхвърлят в наши води. И това се случва само в Българската Изключителна Икономическа Зона (ИИЗ), защото просто на тези снимки в другите зони, подобни замърсявания или изобщо липсват или са много по-редки.

Представям ви поредното замърсяване, което е заснето от сателита Sentinel-1 на 14 юни 2020 г. в 4:13 сутринта UTC. Замърсяването е с дължина 35 КИЛОМЕТРА и ширина 1 КИЛОМЕТЪР и е извършено на 38 километра източно от нос Калиакра в наши води.

 

Чадър, шезлонг и МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 5 май 2020 г., част XIII

Гледах с "интерес" на 6 май, в деня на Храбростта, как морските ни тюлени обезвредиха кораб-нарушител във Варна, заподозрян за трафик на оръжие в националните морски пространства. Бойни лодки, хеликоптер „Пантер“, морските тюлени, и т.н.и т.н.

И си зададох въпроса: Добре де, а корабите които всекидневно замърсяват морето ни с тонове мазут и боклуци от години наред, не са ли нарушители? Или са много навътре и „голяма работа – морето ще поеме всичко… и даже никой няма да разбере“?

Положението всъщност е отчайващо. Всеки ден, в който има публична сателитна SAR снимка може да се видят мръсотиите, които редица танкери оставят след себе си в морето. И то главно в нашата Изключителна Икономическа Зона (ИИЗ) или на границите й с Турската и Румънската. Което нали разбирате какво означава? Сателита снима примерно веднъж на ден даден периметър в морето и в този час и минута виждате няколко замърсявания??? Например на снимката от 5 май има 6 по-големи замърсявания само в един малък периметър и то почти всички в Българската ИИЗ:

Има и друг аспект на този проблем… а ако изхвърленото не е само мазут или сантинни води? Или ще разберем, когато е прекалено късно и отдавна е достигнало до брега?

От години всички нарушители знаят чудесно  – липса на всякакъв контрол в нашата част на Черно море и всичко е разрешено, и е безнаказано…

Е, можеха вярно да направят нещо реално за деня на Храбростта като се бяха разходили до границата между Българската и Турската ИИЗ предишния ден на 5 май. Тогава на сателитна SAR снимка от Sentinel-1 направена в 15:52 UTC часа, се виждат няколко големи замърсявания в тази част, на около 165 км. източно от Созопол (вярно далече си е и май нямат пари за гориво дотам…).

 

ОЩЕ МНОГО МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 21-23 април 2020 г., част XII

Изливането на тонове боклуци всекидневно в нашата част на Черно море е, със сигурност, дългогодишна позорна практика, срещу която по никакъв начин нито една „отговорна“ държавна институция в нашата държава, не предприема абсолютно никакви мерки за противодействие. Всъщност пълната липса на какъвто и да е контрол в нашата част на Черно море е общо известен факт от години насам. Това дава предпоставка абсолютно безнаказано морето ни да е превърнато в боклуджийската кофа не само на Европа, но и на целия свят. А онова което се намира в морето, винаги намира своя път до брега. През последния месец буквално цялото южно Черноморие беше залято от мазут навсякъде, на всеки плаж.

 

След поредните сигнали в началото на месец април  от граждани към „институциите“ РИОСВ Бургас и Морска Администрация,  всичко завърши отново абсолютно предсказуемо и цинично, с общото заключение, че няма никакъв проблем…

За да ви демонстрирам, че проблемът е всекидневен публикувам тук поредната помия излята в морето на 21 април 2020 г.

Замърсяването е извършено на 21 април на около 70 километра източно от гр. Приморско, в Изключителната Икономическа Зона на България. Замърсяването е с дължина 26 километра и максимална ширина от 2.5 километра! За да си го представите на практика – всъщност това е напълно достатъчно всеки плаж на южното Черноморие да е покрит по няколко пъти с мазут…

 

МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 9 април 2020 г., част XI

През последните 2 седмици по цялото южно Черноморие излязоха огромни количества мазут на всеки плаж. Това съвпадна и с много силно вълнение и морски течения от североизток. Огромни мазутни петна са забелязани по плажовете от Созопол до Синеморец и много хора сигнализираха за това във фейсбук.

На 28 март са докладвани на много плажове мазут – Корал, плаж Лозенец, Варвара, Синеморец. На 3 април са докладвани огромни петна мазут на плажа на Созополна 7 април от Корал , през Царево, Варвара до Синеморец ...

 

                                                                                            7 април, плаж Корал            8 април, Синеморец

 

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СМЪРТТА НА ЕДИН ДЕЛФИН

В материала има използвани реални кадри и текст, които могат да се сторят на някой ужасяващи. Но те са реалност и са част от живота и смъртта на делфините. Единствено знанието и непрекъснатите действия, могат да ни помогнат в борбата за тяхното оцеляване.

 

Връщам се сега към тази история, случила се през лятото на 2016 година, защото всяка година по Черноморието ни има по няколко случая с делфини, които излизат на брега, сякаш търсят помощ и разбира се хората им помагат, вкарват ги в морето, но те отново и отново се връщат, и само часове след това, умират. Сега отново се случи същото на Созопол и въпреки усилията на хората там, които са връщали делфина три пъти в морето, е умрял в рамките на 20 минути.

Началото на историята, която ще разкажа е добре описана тук. Сега следва продължението и разследването на причините за смъртта.

Бях обещал, че ще взема умрелия делфин от фризера в Ахтопол възможно най-скоро. (цялата държава в лицето на МОСВ още не си беше закупила фризер, въпреки всички едногодишни намерения и делфина седеше във фризера на един рибар в Ахтопол…). Така един ден отидох до Ахтопол, сложих трупа на замразения делфин в колата си (нарушение на закона, ако нямаш разрешителното, което имах) и го преместих във фризера на един приятел в Лозенец. Сега трябваше по най-бързия начин да дойде моят приятел и експерт по делфините Разван Попеску, с който провеждахме нашето разследване за смъртта на хилядите бебета делфинчета през последните години. Разван имаше зад гърба си над 1500 некропсии на делфини и само като видя снимките, които му изпратих каза, че е 100% сигурен какво ще открие, защото му се беше случвало вече десетки пъти. Разбира се тогава още и не предполагах колко нови неща за живота и смъртта на делфините ще науча…

ТАМ, ПРИ ДИВОТО. ПЛАЖЪТ ЛИСТИ

На 28 юли 2019 г., над 30 човека  от организациите: Да запазим Корал, Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, Бетономорие, активисти от Делфин и Синеморец, Асоциация на парковете в България, и други будни граждани, се събрахме на протест на дивия плаж Листи.

Точно преди да излезем на плажа видяхме участниците в „Игрите на волята“ да напускат плажа маскирани с маски като престъпници и нещо точно не разбрах каква е тази тъпотия. Мислеха си, че са известни или ги беше срам, или просто не искаха хората да ги снимат? Държаха се малко като престъпници, и се сетих за поговорката – гузен негонен бяга. Та кой имаше нещо против тези хора? Институциите им бяха им дали куп смрадливи документи, пълни с грешки „съгласувателни писма“, дори не им бяха обяснили че онези „тръни“ върху, които си бяха сложили багажа и шатрите са защитен растителен вид от Червената книга…

 

БУЛДОЗЕРЪТ НА ВЛАСТТА И КЪМ ДИВИЯ ПЛАЖ ЛИСТИ

Разказ за едни беззакония

Когато булдозер влезе в защитена местност, намираща се в природен парк Странджа, и „престърже“ (казано накратко ИЗОРЕ) нов път с дължина над 500 метра и ширина 4-5 метра, и този път води до един от последните наистина диви плажове в България, плажа Листи, няма нужда изобщо да се съмняваме, че става дума за поредното активно мероприятие и грубо посегателство на т.н. „държава“ срещу природата и законите на България, в услуга на някакви изключително частни интереси.

снимка Гери Николова

 

ПАЗЕТЕ ГОРИТЕ – ЗА ДА ГИ ИЗСЕЧЕМ! ЗАКОННОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ГОРИТЕ В СТРАНДЖАДенят е 24 май 2019 г. Честит празник! Само за няколко часа в горите на Странджа видяхме върха на айсберга, наречен законното унищожаване на горите. Разходката ни веднага се превърна в свидетелство за апокалипсиса в българските гори. Законният апокалипсис.

  

 

Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част ХИмаме 100% контрол над акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат“,

Бойко Борисов, 2 май 2019 г.

 

Датата е 15 май 2019 г. Случайно погледнах сателитната снимка от Sentinel 1 в Изключителната икономическа зона на България и забелязах една 65 километрова диря от замърсяване – както обикновено, изпуснато от движещ се кораб.  Ежедневие в нашите води от години насам.

Що за „птичка“ беше това, която по-малка от врабче беше сътворила тази мръсотия, „пропусната“ от великите ни „радари“ и системи за наблюдение на Черно море. Пропусната от институции, звена, хора, проекти – просто само думи, зад които има изсипани и прахосани милиони евро и лева. И само абсолютни лъжи за контрол, чистота и т.н. А на практика НИЩО.

 

Syndicate content