Чадър, шезлонг и МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 5 май 2020 г., част XIII

Гледах с "интерес" на 6 май, в деня на Храбростта, как морските ни тюлени обезвредиха кораб-нарушител във Варна, заподозрян за трафик на оръжие в националните морски пространства. Бойни лодки, хеликоптер „Пантер“, морските тюлени, и т.н.и т.н.

И си зададох въпроса: Добре де, а корабите които всекидневно замърсяват морето ни с тонове мазут и боклуци от години наред, не са ли нарушители? Или са много навътре и „голяма работа – морето ще поеме всичко… и даже никой няма да разбере“?

Положението всъщност е отчайващо. Всеки ден, в който има публична сателитна SAR снимка може да се видят мръсотиите, които редица танкери оставят след себе си в морето. И то главно в нашата Изключителна Икономическа Зона (ИИЗ) или на границите й с Турската и Румънската. Което нали разбирате какво означава? Сателита снима примерно веднъж на ден даден периметър в морето и в този час и минута виждате няколко замърсявания??? Например на снимката от 5 май има 6 по-големи замърсявания само в един малък периметър и то почти всички в Българската ИИЗ:

Има и друг аспект на този проблем… а ако изхвърленото не е само мазут или сантинни води? Или ще разберем, когато е прекалено късно и отдавна е достигнало до брега?

От години всички нарушители знаят чудесно  – липса на всякакъв контрол в нашата част на Черно море и всичко е разрешено, и е безнаказано…

Е, можеха вярно да направят нещо реално за деня на Храбростта като се бяха разходили до границата между Българската и Турската ИИЗ предишния ден на 5 май. Тогава на сателитна SAR снимка от Sentinel-1 направена в 15:52 UTC часа, се виждат няколко големи замърсявания в тази част, на около 165 км. източно от Созопол (вярно далече си е и май нямат пари за гориво дотам…).

 

Едното замърсяване е с размери 7.5 на 1.5 километра, а другото „едва“ 3.6 километра на 1 км. Оставени от различни кораби, приблизително малко преди времето, когато са заснети от сателита…

Проследих траекториите на десетки кораби преминали през този периметър, по курс Одеса-Босфора или обратно. На самата снимка в близост до замърсяването се виждаха цели 5 плавателни съда, но само на един траекторията почти напълно съвпадна със замърсяването, а странно за другите нямаше никакви AIS данни… Разграденият двор си е разграден двор.

Корабът се казва SWEET LADY III (IMO 9316804), плаващ под флага на Малта, със собственик в Гърция. Дали той е причинителят на едното от замърсяванията, нека установят некомпетентните власти. Така или иначе нищо няма да се промени.

За другото замърсяване, на само 15 километра по на север, не можах да открия съвпадащи траектории… Но очевидно беше оставено от друг плавателен съд.

Та..., по-натам… уродливото „лице“ на българския туризъм, съставен единствено от чадъри, шезлонги и барове/ресторантни, концесионери (както ни се представя от една министърка и някакви лобисти псевдо-патрЕоти) и отсреща  канализация в морето, мазут и отпадъци, бетон навсякъде, липса на онова, което навсякъде по света се нарича: УСЛУГА, липса на отношение, традиции и какво ли не още. Какъв туризъм???

А за морските ни работи… Както всичко друго. Ето, подготвени хора очевидно има. Хора с хъс да хванат и накажат нарушителите, също. Но какво е онова, което липсва?

Нарича се държава. Липсва държавата и далновидното държавно управление. Липсва стратегията, липсва желанието, липсва реализацията. Липсва всичко.

По този път морето си отива. Животът в него умира. Около него също. Всичко.

 

Атанас Русев

8 май 2020 г.

 

Плавателен съд и 30 километровата му мръсна "диря", заснет на същата сателитна снимка от 5 май, на 130 км. източно от Инеада, преди да влезе в Българската ИИЗ...

 

 

Предишни материали по темата:

 

ОЩЕ МНОГО МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 21-23 април 2020 г., част XII

 

 

МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 9 април 2020 г., част XI

 

 

Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част Х

 

 

Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

 

 

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

 

 

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

 

 

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

 

 

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

 

 

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

 

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част